Ilja Schneider uit Hannover wint 44ste Qonnected schaaktoernooi

Ilja Schneider wint 44ste Qonnected schaaktoernooi.

Zalencentrum Mulder in Hardenberg diende afgelopen zaterdag als strijdtoneel voor het 44ste rapid schaaktoernooi. Schaakvereniging Qonnected Hardenberg mocht een recordaantal van 103 deelnemers verwelkomen. Winnaar van het toernooi werd internationaal meester Ilja Schneider uit Hannover.

In de hoofdgroep moest de Duitser alleen een remise toestaan tegen de Nederlandse grootmeester Roeland Pruijssen, die zich daarmee verzekerde van plek drie. Midas Ratsma uit Voorschoten eiste knap de tweede plaats voor zichzelf op. Het 18-jarige talent Thomas Beerdsen uit Apeldoorn greep met vier overwinningen net naast de prijzen.

Tijdens de opening sprak voorzitter Joan Reinders zijn dank uit aan het deelnemersveld de sponsoren en stad Hardenberg promotie. Vervolgens opende wethouder Douwe Prinsse het toernooi met zijn symbolische zet, waarna het geweld losbarstte. Het internationaal gemêleerde gezelschap werd in dertien groepen op speelsterkte ingedeeld in groepen van acht schakers. Onder de deelnemers bevonden zich veel jeugdspelers, een twintigtal oosterburen en de visueel gehandicapte Jan Boer. Het publiek kon ook deze editie weer van dichtbij ervaren dat de tijdsdruk waaronder de schakers presteerden een garantie is voor spectaculaire partijen vol blunders, onbedoelde stukoffers en bizarre ontknopingen.

In dit succesvol verlopen toernooi is eens te meer gebleken dat de schaaksport, ongeacht leeftijd of niveau, een verbindende rol speelt op sportief en sociaal vlak. Het ruime deelnemersveld bewees nogmaals dat dit duizenden jaren oude spel nog steeds niet op zijn retour is.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan even contact op.

Belangrijke aan Hardenberg gerelateerde prestaties waren: Peter Mijnheer 3de in groep 2, Richard Hendriks 2de in groep 3, Rutger Hesselink 2de in groep 5, Henk Brons 3de in groep 5, Feline Waardenburg 3de in groep 7, Bernard van Lenthe 1ste in groep 8, Daan v/d Noordaa 1ste in groep 10, David Hindriks 1ste in groep 11, Joost v/d Noordaa 3de in groep 12, Bart Veurink 2de in groep 13, Niek v/d Noordaa 3de ingroep 13.

Volledige uitslag staat op www.sv-hardenberg.nl