100e waterles, dat moest gevierd worden! Op CBS De Wiekslag.

100e waterles, dat moest gevierd worden! Op CBS De Wiekslag.

Voor de combinatiegroep 7/8 van basisschool CBS De Wiekslag in Bruchterveld begon de schooldag vanmorgen erg leuk. De leerlingen wisten dat ze een waterles zouden krijgen van waterschap Vechtstromen. Alleen wisten ze niet dat hun groep de 100e klas is die dit schooljaar een waterles krijgt. Een heuglijk feit dat we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Jan van Hoek, Dagelijks Bestuurslid van waterschap Vechtstromen, zette daarom de klas, maar ook de vrijwilligers die deze waterlessen verzorgen, in het zonnetje.

Waterles en rondleiding over rioolwaterzuiveringsinstallatie. 

Waterschap Vechtstromen verzorgt waterlessen en rondleidingen over een rioolwaterzuiveringsinstallatie voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Tijdens de waterles komen alle facetten van een waterschap aan bod. Jan van Hoek: “Als ware onderzoekers gaan de leerlingen samen met de vrijwilligers aan de slag door middel van proefjes, filmpjes en een werkboekje met opdrachten en vragen. Zo krijgen ze in één ochtend een kijkje in de wereld van een waterschap.” Uiterlijk twee weken na de waterles gaat de klas naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie bij hen in de buurt. Zo kunnen ze met eigen ogen zien, maar vooral ruiken, hoe het waterschap het rioolwater schoon maakt. De leerlingen leren dan wat er allemaal bij komt kijken voordat dit water weer aan de natuur terug gegeven wordt. 
Waterlessen zijn populair!

Dit schooljaar geven wij maar liefst 150 waterlessen. Jan van Hoek: “Zoveel waterlessen hebben wij nog nooit gegeven in een schooljaar. Je kunt merken dat steeds meer scholen het belangrijk vinden om kinderen meer bewust te maken hoe belangrijk het is om schoon, veilig en voldoende water in een waterrijk land, als Nederland te hebben.” Deze waterlessen worden gegeven door een groep van ruim 30 enthousiaste vrijwilligers. Een groep die met veel passie en betrokkenheid deze waterlessen geeft.

Week van Ons Water.

Het is extra leuk dat de 100e waterles in de Week van Ons Water valt. In de week van 12 tot en met 21 mei worden er door heel Nederland verschillende activiteiten aangeboden die Nederlanders bewuster moeten maken van het belang van schoon, veilig en voldoende water. Ook organiseert waterschap Vechtstromen tijdens deze week leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud in Twente, Drenthe en het Vechtdal. Meer informatie over de activiteiten die waterschap Vechtstromen organiseert is te vinden via www.vechtstromen.nl/weekvanonswater.

Geef je school ook op!

Wilt u uw klas ook aanmelden voor een waterles bij u op school, gevolgd door een rondleiding over een rioolwaterzuiveringsinstallatie? Dat kan! Ga naar www.vechtstromen.nl/waterles en meld uw klas nu aan.

 

foto’s waterschap Vechtstromen